Suomesta löytyy monen alan käsityöläisosaajia. Suomesta tulee muun muassa useita tunnettuja kelloseppiä, puuseppiä ja soitinrakentajia. Kaikista soittimista eniten Suomessa on rakennettu urkuja, viuluja, harmonikkoja ja puupuhaltimia.

Suomessa vaikutti myös useita kirkonrakentajia erityisesti 1600-luvulla. Kaarinan Ravattulasta löytyi 1100-luvulta peräisin olevat kirkkorakennuksen jäännökset vuonna 2013. Suomen vanhimmat säilyneet rakennukset ovat Ahvenanmaan kirkkoja 1200-luvun lopulta. Muun muassa myös Turun tuomiokirkko on peräisin tuolta ajalta. Suurimmassa osassa Suomea kivikirkkoja alettiin rakentaa pääasiassa 1400-luvun alussa.

Maamme käsityöperinteeseen kuuluu myös vahvasti kultaseppäperinne, maalarimestarit ja taidekäsityöläiset sekä veneenrakentajat. Nämä ovat niitä tyyppejä joita kahvibrändi Paulig on käyttänyt paljon mainoksissaan. Kahvin juonnista saa annettua trendikkään kuvan, kun mainoksessa jokin luovan alan ihminen, artisti tai käsityöläinen kertoo, kuinka inspiraatio syntyy kahvista, ja kuinka tuo kansamme runsaasti nauttima piriste auttaa jaksamaan. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon Pauligin tuotteiden myynti on noussut kyseisten mainosten esittämisen jälkeen. Liekö mainokset pyörivät vieläkin televisiossa.

Neuletyö

Yksi tunnetuista suomalaisista maalarimestareista on turkulainen Samuel Koskinen, jonka tekemiä koristemaalauksia löytyy ympäri Suomea muun muassa Turusta Turun VPK:n talolta ja Säästöpankin talosta, Helsingistä Kansallisarkistosta ja Säätytalosta sekä Tampereen raatihuoneelta. Hän on työskennellyt myös muun muassa Tukholmassa, Pariisissa, Wienissä ja Berliinissä.

Puhumattakaan suomalaisesta vaatesuunnittelusta: perinteisten juhlamekkojen sijaan viime vuosina maailmaa on valloittanut puoliksi kreikkalaisen Irene Kostaksen perustama ONAR, jonka karvaa ja kirkkaita värejä yhdistäviä luomuksia kantavat jopa amerikkalaisjulkkikset kuten Miley Cyrus. Onar tarkoittaa antiikin kreikaksi unelmaa. Oiva nimi vaatemerkille, jonka perustaminen on varmastikin täyttänyt suunnittelijan unelman.

Vaatebisneksessä vanhana uranuurtajana muistetaan varmasti Paola Suhonen, joka perusti vaatemerkki IVANA Helsingin vuonna 1998 siskonsa Pirjo Suhosen kanssa. Nykyisin Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana, taiteilijana, muotoilijana, yrittäjänä ja elokuvantekijänä. Suhonen on tehnyt yhteistyötä muun muassa Coca Colan, Nanson, Aarikan, Alkon, Luhdan, Itellan, Pirkan, Seppälän, Vitaliksen, Valion ja Googlen kanssa. Keväällä 2002 Suhosen suunnittelemaa ylioppilaspipoa myytiin 600 kappaletta.

Ei sovi unohtaa myöskään kenkäsuunnittelija Minna Parikkaa, jonka upeita luomuksia myydään ympäri maailman. Minna Parikka Universum avasi ovensa marraskuussa 2012 Helsingin sydämessä Aleksanterinkadulla. Omalaatuisen designin lisäksi Minna Parikka -kenkien korkea laatu on merkilletunnusomaista.

Käsin viimeistellyt kengät valmistetaan Espanjassa laadukkaimmista materiaaleista. Kengissä käytetään hienoimpia italialaisia ja espanjalaisia nahkoja. Kaikki kenkien komponentit pohjasta nauhoihin tulevat tasokkailta eurooppalaisilta valmistajilta.

Suomalainen käsityö on ollut aina tunnettu korkeasta laadustaan. On hienoa, että maailmalla menestyneimmät suomalaiset suunnittelijat ovat naisia. Suomalainen suunnittelu on ollut kuitenkin yleensä aika pelkistettyä ja vaatimatonta. Tässä rajoja rikkovat ainakin Irene Kostas Onarillaan sekä Minna Parikan prameat kengät. Ivana Helsingin kuositkin yhdistävät paljon värejä ja rohkeita leikkauksia.

Perinteisestihän suomalaisessa sisustuksessakin näkyy yleensä vaatimattomuus samalla tavalla kuin muissa Pohjoismaissa: sisustuksessa saatetaan käyttää vain mustaa ja valkoista, korkeintaan siihen lisätään harmaata tai harmaan eri sävyjä.

Toisaalta suomalaista käsityötä löytyy myös erityisesti Helsingin kantakaupungin hienommilta asuinalueilta kuten esimerkiksi Eirasta. Puhuttaessa suomalaisesta arkkitehtuurista ensimmäisenä mieleen tulee Alvar Aalto, joka on yksi tunnetuimmista suomalaisista. Hän loi merkittävän kansainvälisen uran arkkitehtina ja muotoilijana ja häntä pidetään usein yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeistä.

Finlandia-talo suunniteltiin sekä konsertti- että kongressitaloksi. Nimi kuvastaa rakennukseen ladattua merkitystä. Aalto näki rakennuksen, samoin kuin koko Töölönlahden keskustasuunnitelman, itsenäisen Suomen symbolina – erotuksena Senaatintorista, joka viittasi kokonaan toiseen aikakauteen Suomesta Venäjän autonomisena osana.

Finlandia-talo on oiva esimerkki yksinkertaisesti ja vaatimattoman näköisestäkin arkkitehtuurista. Oman säväyksen sille kuitenkin tuovat talon seinille pimeällä heijastettavat valot.