Kodin sisustus

Ilmoille on heitetty ajatus siitä, voiko kodin sisustuksella olla tekemistä ihmisten onnellisuuden kanssa. On jopa sanottu, että sisustamaton tai huonosti sisustettu koti aiheuttaa mielipahaa asujilleen. Ajatuksen yksi liikkeelle laittajista on Sidneyssä International Heraldissa toimiva suunnittelukriitikko Alice Rawsthorn, joka totesi, että ”Design ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä ja että huono design johtaa onnettomaan tunteeseen”. Alain De Botton on kirjoittanut jopa aiheesta nimeltään Onnen arkkitehtuuri. Hän uskoo, että rakennukset ja esineet, joiden kanssa elämme, vaikuttavat meihin syvemmin, kuin luulemme. Hänen mielestään arkkitehtuurin tehtävä on tehdä ihmisistä onnellisia ja näyttää meille, millaisia ihmisiä me parhaimmillaan olisimme.

Suunnittelu

Rawsthorn huomauttaa myös, että monet menneen ajan suunnittelijat ovat keskittyneet käytännöllisyyteen. Tekeekö tämän hetken minimalistinen tyyli meidät onnelliseksi? Rawsthorn ehdottaa, että kodin suunnittelussa tulisi ensisijaisesti kiinnittää huomiota käytännöllisyyden ja toimivuuden lisäksi myös aistilliseen puoleemme. Onnistuneen suunnittelun tulee olla toimivaa, se tulee tehdä ajatuksella ja lopputuloksen on oltava kaunis. Hänen mielestään suunnitelma on käyttökelvoton, jos se ei vastaa siihen tarpeeseen, johon se on suunniteltu. Myös eettiset ja ympäristökysymykset on otettava huomioon koko suunnitteluprojektin ajan.

Hella Jongeriu

Hella Jongeriu on Hollantilainen suunnittelija, jota pidetään yhtenä viime vuosikymmenien tärkeimmistä suunnittelijoista. Hänen suunnitelmansa ovat epätäydellisiä ja individualistisia. Esimerkikisi hänen Polder –sohvallaan on yhteensopimattomat napit ja kankaat. Jongeriu uskoo, että tällainen muotoilu lisää todellisen inhimillisen elementin ja tunnetta onnellisuudesta.

The Block 2012

Sarjassa The Block 2012 Nuoret Sophie ja Dale ovat sisustaneet hienoja retrohuoneita, joissa on todella hauskaa. Ovatko he tehneet sisustukset onnellisuuden luomiseksi? He ovat valinneet epätavallisia esineitä ja materiaaleja kuten puristettua metallia (jota käytettiin alun perin 1800 –luvun katoissa) ja nyt ne ovat palanneet esimerkiksi keittiöihin. Vierashuoneessa Sophie löysi vanhat matkalaukut, poisti kannet ja käytti niiden runkoja säilytykseen. Sophien ja Dalen luomat huoneet ovat erikoisia ja individualistisia ja ne saavat sinut hymyilemään ja joskus jopa nauramaan ääneen. Sisustuksen tekeminen ihmisten ilahduttamiseksi ei ole yksinkertainen tehtävä. Jos sinulla on käsitys erilaisista persoonallisuustyyleistä, huomaat, että erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaisia ympäristöjä saadakseen heidät tuntemaan olonsa onnelliseksi. Eräs suosikiksi noussut keittiö The Blockissa on Miken ja Andrewn. Heidän keittiönsä on hienostunut ja harmoninen. Toisaalta Danin ja hänen puolisonsa tekemään keittiöön suhtaudutaan hieman kriittisesti. Heidän kaikki huoneensa ovat toki kauniita ja trendikkäitä, mutta puuttuko niistä esimerkiksi persoonallisuus?

Tulevaisuuden suunnittelu

Voisiko avain tilojen ja esineiden suunnitteluun onnellisuuden luomisessa olla enemmän yhteydessä persoonallisuuteen, kuin vallitsevien trendien seuraamiseen? Tietoisuus nykyisistä trendeistä ja muotoilun kehityksestä on suunnittelijoille elintärkeä, mutta voi olla epäterveellistä, että se sanelee muodin ja suosion täysin. Pystyvätkö menestyvät suunnittelijat tulkitsemaan uusia ideoita asiakkailleen sopiviksi ja täten tekemään heistä onnellisempia?

Kodin muutos

Lapset istuvat koiran kanssa sohvalla

Miten kotia sitten voisi muuttaa pienellä vaivalla niin, että koti henkisi asujiensa onnellisuutta? Voisiko pienellä muutoksella saada aikaan niin paljon viihtyisyyttä, että kodin asukkaat olisivat onnellisempia? Moni ajattelee, että kodin muutokseen riittää pelkkä sisustuksen muuttaminen. Toisinaan on kuitenkin paikallaan tehdä vähintään pieni remontti, jossa kodin pintoja uusitaan. Pelkät valkoiset seinät saattavat olla perustylsiä, mutta pienellä värien tai kuvioiden muutoksilla saadaan jo paljon ilmettä aikaan. Myös lattian uusiminen on yllättävän helppo tehtävä, jos käytetään muun muassa laminaattia tai lankkua, joiden asentaminen on helppoa. Lattian asennus vaatii toki kodin tyhjentämistä, mutta asennuksen voi tehdä huone kerrallaan, jolloin yhden huoneen kerrallaan voi tyhjentää muihin huoneisiin. Näin lattian uusiminen onnistuu suhteellisen vähällä vaivalla. Makuuhuoneeseen tai eteiseen saa puolestaan huomattavasti enemmän tilan tuntua, kun asentaa tavallisten ovien tilalle liukuovet. Näihin on saatava erivärisiä pintoja, mutta jos liukuovet ovat peilistä, saa niillä miellyttävän tilantunteen valittuun tilaan. Takana olevat vaatteet ja muut tavarat pysyvät nätisti piilossa liukuovien takana. Monet yritykset tarjoavat liukuovet asennettuna ja työhön ei mene paljoa aikaa. Myös keittiöön saa helposti muutoksen vaihtamalla kaappien ovet ja vaikkapa maalaamalla välitilan laatoituksen siihen tarkoitetulla maalilla. Myös muutama valo on usein paikallaan keittiössä ja hyvin valittuina ne lisäävät viihtyisyyttä entisestään.